Kendini imparator ilan eden adam



Kendini imparator ilan eden adam


Olay ABD nin san Francisco kentinde geçmiş:Bir İngiliz kendini ABD imparatoru olarak ilan etmiştir.Adı Jashua Norton'dur.1819 da Londra'da doğmuştur.

Jashua birçok işe girip çıktıktan sonra birden bire ortadan kaybolur.Aradan geçen üç yıl boyunca kendisi hakkında hiç bir bilgi edinilemez.

Tekrar kaybolduğu bir dönemde birden çıkar ortaya Bir eylül günü San Francisco'da yayınlanan Evening Bulletin gazetesinin yazı işleri müdürünün odasına gelmiştir.Şaşıran gazeteci adamı merak eder.

Bu Jashua dır.Başında yüksek ,yeşil bir silindir şapka vardır.şapkasının önüne kırmızı bşr horoz tüyü dikmiştir.Şapkanın altında ise ,hiç gülmeyen gayet ciddi bir yüz vardır.Üzerinde de koyu yeşil,üniformaya benzer,omuzları yaldızlı apoletlerle süslü bir giysi vardır.Kemerde elini hiç ayırmadığı bir kılıç asılmaktadır.Ayağında kenarları kırmızı biyeli bir pantolon bulunmaktadır.

Yazı işleri müdürünün şaşkın bakışları arasında adam sakin ce ciddi olarak konuşmaya başladı:"Ben ABD ri imparatoru l.Norton'um." Bunları söyledikten sonra bildirgesini yazı ileri müdürüne uzattı. Bildirgesinde ABD halkının isteklerini yerine getirmek için imparator ilan ettiğini yazıyordu. Her eyaletin temsilcilerinde oluşacak bir meclisin kurulmasını istiyordu. Bu meclis ona halkın istediği yasaların çıkarılmasında yardımcı olacaktı.

Ertesi gün ilgili gazeteyi okuyanlar gülmekten kırılıyordu,,ayrıca yazı işleri müdürüne telgraf çekip bu konuda daha çok bilgi verilmesini istiyordu.Ama  Jashua hiç gülmüyordu.Kendisini  İmpartor ilan etmezden önce hükümetin hala hala işbaşında olmasına çok  çok sinirleniyordu.böylece gazetede yayımladığı bir emirle ABD ordusuna kuvvet kullanarak devirmesi görevini veriyordu.

Her yaştan san Francisco'lunun sevgilisi olmuştu.O da onlara tebaam diyordu.Bir süre sonra gazetenin matbaasına kendi adına para basmaları emrini verdi.Basılan paraları halkta büyük ilgi gördü.Her bir banknot elli sentten satılıyordu.Sonra vergi toplamaya başlayacağını duyurdu.Herkes çok küçük bir parayı gülümseyerek veriyordu.En iyi otellerde kalıyor lokantalarda yemek yiyordu.Ünü tüm ülkeye yayılmıştı.

Günün birinde mesleğe yeni başlamış bir polis memuru onu tutukladı. Fakat  karakola gidince  komiser özür üstüne özür dileyerek kendisini serbest bıraktı.

1880 yılında bir gün aniden öldü İmparator (!) cenazesine 30.000 kişi katıldı. Cenazede san Francisco valisi bir konuşma yaptı.Günümüzde san Francisco halkı onu hala gülümseyerek anmakta ve çocuklarına anlatmakta...


Yorumlar

Belgeseller

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamza baba’nın türbesi

Emir Sultan

İnanılmaz casus Eli Cohen