ll. Ramses canlanıyor

ll. Ramses canlanıyor

Ahmet bin aziz, o akşam nöbeti arkadaşından devralır almaz her zamanki gibi müzeyi şöyle bir dolaşmaya başlamıştı. Hergün binlerce ziyaretçinin Kahire ulusal müzesinde hayret ve zevkle izledikleri firavun ll. Ramses’in mumyasının bulunduğu odaya girdi. Sıcak mısır güneşinden gerek tarihin, gerekse ziyaretçilerin rahatsız olmaması için yekpare taş bloklardan yapılmıştı koca bina. Tıpkı bir piramit gibi..

 1886 yılında müzeye misafir olan ll. Ramses’in mumyası kalın kırılmaz camdan yapılmış havasız camekânın içinde öylece yatmaktaydı. Her şeyin yolunda olduğuna kanaat getiren Ahmet, geniş camdan içeri dolan ay ışığının yeterli olduğunu düşünerek, elektrik düğmesine elini uzatmıştı ki birden büyük bir çatırtı, ardından da kırılan cam sesleri duydu. Dönüp hükümdarın tabutuna baktığında korkudan dizlerini bağının çözüldüğünü hissetti. Firavun’un lahid içinde uzanmış, yatan mumyası birden bire kalkıp oturmuş, başını kuzeye çevirmiş, göğsü üzerinde kavuşturulmuş kollarını iki yana açarken sağ koluyla camları kırmış ve yarı aralanmış gözleriyle ağzını da haykırmak istercesine açmıştı.


Bekçinin sabaha karşı kendinden geçmiş baygın gövdesini bulanlar, odadaki dehşet verici manzara karşısında cesaret edipte içeri girememişlerdi. Fransadan gelen eliptologlar olayı kolayca çözümlediler(!) Onlara göre oda aşırı sıcaktı. Mumyayı böylesine etkileyen bu canlanma olayının nedeni Mısır güneşinin kavurucu sıcağıydı . Ancak ll. Ramses’in 1000 yıl piramitte kaldıktan sonra, 1886 da getirildiği Kahire Ulusal Müzesinde 1968 yılına dek nasıl sıcaktan etkilenmeyip öylece kımıldamadan durmuş olduğunu uzmanlara sormak kimsenin aklına gelmemişti. Öyle ya asırlardır Mısır'ın aşırı sıcağına dayanan mumya 60 dereceye yükselen güneşli sımsıcak bir gün yerine normal sayılabilecek mehtaplı bir geceyi seçmişti kalkmak için.

Bu olayda bir önceki gibi unutulup gitti.

Ancak unutulmayan tek şey müze idarecilerinin aldıkları önlemlerdi. Bunlara göre gece bekçilerinin kesinlikle güneş battıktan sonra odaya girmeleri yasaktır. Kalın bir demir kapıyla örtülü Ramses’in odasına özellikle dolunay gecelerinde içeriden gelen bazı garip sesler duysalar bile, bekçiler genellikle yanaşmazlar, ertesi sabah odaya giren görevliler olağanüstü bir şeyle karşılaşmazlar.


Yorumlar

Belgeseller

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamza baba’nın türbesi

Emir Sultan

İnanılmaz casus Eli Cohen