Ayasofya’nın mucizelerinin sonu gelmiyor



Gizli Ayin

Kanuni sultan Süleyman döneminde gece bir derviş gurubu Ayasofya Camii ne ibadet etmeye geliyormuş. Uzaktan Ayasofya Camiinin bütün ışıklarının yandığını görmüşler. İçeriden de İlahi sesleri geliyormuş.


Dervişler korkar ve içeri girmezler. Durumu gidip Padişaha haber verirler. Kanuni yanında devlet adamlarıyla beraber bizzat olayı gelip görür sonra da içeriye girilmesini emreder. Ama içeriye girenler kimseyi göremez. Heryer kapkaranlıktır. Buda Ayasofya’nın ilginç olaylarından biri olarak kayda geçer














Ayasofya’nın mucizelerinin sonu gelmiyor.

Büyük kıble kapısının kanatlarının Hz. Nuh’un gemisinin tahtalarından yapıldığı bir diğer inanç. Eskiden deniz seferine çıkılmadan önce, yolcular bu kapıya gelir dua eder ve Hz. Nuh’tan yardım isterlermiş.

Esrarengiz kapılar
Ayasofya’nın güney tarafında ufak ve dar bir koridorun ucunda örülmüş bir kapı var. Buna “açılmaz kapı” deniyor. Anlatılanlara göre Fatih sultan Mehmet İstanbul’a girdiğinde Rum Ortodoks patriği yanındakilerle bu kapının önünde dua ediyormuş.
Osmanlı Ordusu kiliseye girince patrik bu kapıdan kaçıp kaybolmuş ve kapı bir daha açılmamış Her paskalya da bu kapının önünde kırmızı yumurta kabukları ortaya çıkarmış…
Birde kapanmaz kapı miti var Fetih günü Fatih’in ordusundan biri bu kapıya öyle bir vuruş vurmuş ki kapı yere gömülmüş ve bir daha asla açılmamış.


Pençe nişanı

Binanın güney doğusundaki kubbeyi tutan fil ayağının bir yüzünde 6 metre yüksekliğinde ele benzeyen bir iz var. Kulaktan kuşağa anlatılanlara göre, fetih günü Fatih Sultan Mehmet’in atı ürkmüş, sultan eliyle bu kemere tutunmuş. Atı ise sütunun kaidesini zedelemiş. Buraya kadar her şey normal ama pençe izinin yerden altı metre yükseklikte olduğu ve bu yüksekliğe hiçbir atın erişemeyeceği düşünülürse olayın esrarı bir anda ortaya çıkıyor.

Tabuta dokunursanız Ayasofya yıkılır

Ayasofya’nın orta kıble kapısı üzerinde bir tabut vardır. Sarı pirinçten yapılmış olan bu tabutta kraliçe Sofya yatmaktadır.

Fakat bir tehlike vardır. “Bu tabuta sakın dokunmayın” deniyor. Çünkü tabuta el sürülürse, büyük bir gürültü başlıyor ve tüm bina sallanmaya başlıyormuş. Kubbenin dörtbir tarafında birer melek resmi var. Bunlar Cebrail Mikail İsrafil ve Azrail’dir. Bu melekler kanatlarını açmış bir biçimde çizilmişler. İnanca göre Azrail, İmparatorların ölümlerini, Mikail düşman saldırılarını, Cebrail ve İsrafil ise olacak olan olayları haber veriyor.

İnsanlar tabut ile bu melekler arasında bir ilişki kuruyorlar. Tabutun koruyuculuğunda üstlenen melekler ona dokunulmasına izin vermiyorlarmış…




Yorumlar

Belgeseller

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamza baba’nın türbesi

Emir Sultan

İnanılmaz casus Eli Cohen