Kaspar Hauser



Kaspar Hauser esrarengiz bir şekilde öldürülmesiyle adı her yerde yeniden konuşulmaya başlandı. Araştırmacılar yıllardır onun kim olduğunu nereden geldiğini yoğun bir şekilde araştırıyorlar fakat bugüne kadar en Küçük Bir ipucuna bile rastlanmadığı bir gerçek.

Kaspar Hauser ‘in yaşam öyküsü 1829 yılının Ağustos ayında yayınlandı ve Nürünberg’de insanları hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü yazılanlar Hauser ‘in geçmişi hakkında yeni bir bilgi getirmiyordu. Kaspar Hauser’ in sadece herkesçe bilinen Hauser ‘in hapiste geçen Yaşamının daha ayrıntılı öyküsünden başka bir şey değildi. Ayrıca Öykü bir sürü tartışma söylentileriyle süslüydü Öyle ki gerçekler bu söylentilerle de karşılaştırılınca oldukça sönük kalıyordu.




7 Kasım 1829 da Kaspar, Dr. Daumer’ in evinin bodrumunda bulundu. Başından yaralanmıştı yere serilmiş yatıyordu yukarı taşındı ve yatağa yatırıldı. İddia edildiği gibi Karagözlü bir adamın onu vurduğunu dair bir bilgi yoktu.

Kasaba halkı koruyor

Nürnbergliler çok korkmuştu bunu Kaspar’ın düşmanları olduğu şeklinde yorumladılar onlara göre bu kişiler Kaspar’ın yayımlanan bu öyküsünden rahatsız oldular. Daha doğrusu Öykü'nün bazı sırlarını ortaya çıkmasına neden olacağından korktular. Kasaba bu “ünlü çocuğun”  yeni bir saldırıya uğramasından korkuyorlardı Kaspar kasaba Meclisi'nin kararıyla gizli bir adrese yerleştirildi. Bir polis tarafından korunuyor fakat verdikleri vergilerin bir kisinin yaşatılması için kullanılması kasaba halkını hoşnut etmedi.

Olağanüstü bir oyuncak

Neyse ki bir çözüm bulunacaktır İngiliz aristokrat olan Lord Stanhope olaya ilgi gösterdi  Kaspar’ı evlat edinmek istedi.  Nurnberg meclisi üyeleri bu kararı kabul etti. Bu bir bakıma çocuğun bakım giderlerinin karşılanması ya da hafifletilmesi demek oluyordu. 

Lord Stanhope çocuğu arkadaşlarını eğlendirebilecek olağanüstü bir oyuncak olarak görüyor gibiydi Kaspar’ı Avrupa turuna çıkardı onu birçok büyük prenslik ve krallıkların saraylarında teşhir etti.

Bu tam bir başarıyla sonuçlanmadı. Kaspar yeni bir eğlence olarak ilgi toplamadı.  Bazı Bavyeralı Krallık mensupları kendi adları Bu olaya karıştırılırsa Lordu mahkemeye vermekle tehdit ettiler. Bir zaman sonra kaspar ile Lord Stanhope arasında kavga çıktı. 1839 yılında Stanhope Nürenberg Meclisine başvurdu. Kaspar 40 kilometre uzaklıktaki Ansbach kasabasında devamlı olarak arkadaşı Doktor Meyer’ in nezaretinde kalması için izin istiyordu. Fakat Nürenbergliler Kasparla bağlarının tamamen kesilmesini istemiyorlardı. Stanhope’un hatırı sayılır bir etkinliği vardı. Sonunda bir anlaşmaya vardırlar.

Geri zekâlı deniyor

Bu kez Kaspar'ın vasiliği Meyer ’in eline geçti onu Protestan kilisesi ne yazdırdı. Onu pratik konularda eğittiği gibi Latince ve tarih dersleri de verdi. Fakat kaspar Hiçbir gelişme göstermedi. İçine kapanık ve dalgın biri oldu. Meyer ’in davranış biçiminden hoşlanmıyor gibiydi. Artık bir hayranları kitlesinin ortak noktası değildi. Öğrenmeyi reddetse de olurdu Meyer kızarak Kaspar'ın akıllı yeteneğinin çok abartıldığını söyledi Kaspar’ın 8 yaşındaki bir çocuğun zekâsına sahip olduğunu açıkladı. Lord Stanhope ’un ilgisi kaybolmaya başladı.

Kim bıçakladı

Kaspar Fakat Nürnberg’e dönmeyi arzuluyordu orada bıraktığı arkadaşlarını özlüyordu 1933 te Nürnberg’e kısa bir ziyaret yaptı. Bu kısa ziyareti özlemini daha da arttırdı fakat Kaspar’ın daha başına gelecekler vardı.
14 Aralık 1833 de kaspar Hauser Dr. Meyer ’in evine soluk soluğa koşarak girdi. Sol yanını tutuyordu. “Adam bıçakladı…. Bıçak,… park,….çabuk git,……cüzdan verdi,…. bir şeyler haykırıyordu sonra kanlar içinde yere yığıldı.
Kaspar'ın durumu ciddi idi bıçaklanmıştı. Bıçak Göğsümün sol tarafına akciğer ve karaciğerin zedelemişti.
Kaspar saldırıyı anlatmayı başarmıştı. İfadesine göre uzun siyah favorili siyah ceketli garip bir adam ona yanaşarak Kaspar Hauser sen misin diye sordu. Kaspar Hauser evet deyince de adam ailesi hakkında ona bilgi vereceğini söyledi.   Anspach şehir parkına götürdü. Orada kaspar’a bir cüzdan uzattı.  Kaspar cüzdanı açarken adam onu bıçakladı ve kaçtı.

Esrarengiz mesaj                 

Polis saldırganı yakalamak için hemen harekete geçti fakat saldırganın izine rastlanmadı. Cüzdan Kaspar’ın düşürdüğü yerde bulundu. Cüzdanın içinde sadece bilmece gibi birkaç kelime yazıyordu. Bu yazı aynada okunacak şekilde ters  yazılıyordu.
Not da şöyle yazıyordu:
“Hauser neye benzediğimi nereden geldiğimi kim olduğumu sana söyleyecektir. Ben Bavyera sınırından .. Nehir üzerinden .. Adım MLO”
3 gün sonra öldü
Mesajın saçma sapan oluşu saldırıyı Kaspar’ın kendisinin uydurduğuna inanmalarına neden oldu. Ansbach polis şefi Hiçkel çocuğu yaralı halde yatarken sorguya çekti. Çocuk hep “bunu ben yapmadım” diyordu. Bu onun son sözleri olacaktı. 17 Aralık 1833 tarihinde Kaspar Hauser öldü.


Olay bütün Bavyera halkı üzerinde derin etki bıraktı. Saldırganın kimliği hakkında bilgi vereceklere büyük ödüller vade dildi. Fakat kimse yardımcı olmadı. Kaspra’ın cenazesinde büyük bir kalabalık bulundu. Gömülüşünü seyredenler ona dikilen mezar taşının Kaspar’ın yaşamını özetlediğini gördüler. Mezar taşında şöyle yazıyor ”burada Kaspar Hauser yatıyor. O zamanının bilmecesiydi. Doğumu bilinmiyor ölümü esrarengiz” 

Hiç İz yok

Hauser’in öldürülüşündeki garip ayrıntılar onun etrafını kuşatan bir esrar perdesi oluşturuyor. Son vasisi Dr. Meyer çocuğun ilgi çekmek için kendi kendisini yaraladığını söylüyor. Meyer bunun çocuğun muhtemelen Nürnberg’e getirileceğini hesaba katarak yaptığına inanıyor. Fakat bıçak ona umduğundan fazla zarar vermişti. Kaspar’a yapılan her iki saldırıya da hiç kimse tanık olmadı.

Her iki yarayı da kendisi açmış olabilir. Polisin öldürücü saldırganın geçtiği Ansbach bahçelerini didik didik aradığı bildirildi. Fakat Kaspar’ınkilerden başka ayak izleri bulunamadı. Zamanlamada oldukça önemli olabilirdi.

İlk saldırı Kaspar’ın yaşam öyküsünün yayınlanmasından sonra oldu. Bu saldırı küçümendi. İkini saldırıda şöhreti azaldığı dönemde oldu. Bu saldırı adının tekrar gündeme gelmesini sağladı.

Çeşitli yakınlaşmalar var ama

Fakat belki de Kaspar ‘ın düşmanları onun ölmesini istediler. Arkadaşlarının birçoğu onun bir suikasta kurban gittiğini söylüyorlardı. Onlara gre saklayacak birçok şeyleri olan bazı kişiler onun doğruluğuna gölge düşürmek istediler. Yahut daha büyük bir olasılıkla konuşmasını engellemek için bu saldırıyı gerçekleştirdiler. Zaten ikici saldırıyla da onu tamamen susturdular. Eğer bu saldırılar birbiriyle ilişkiliyse o zaman Hauser’i dört yıldan fazla bir zaman ortadan kaldırmanın yeterli bir nedeni olmalı.

Daumer’in evindeki saldırı, acemice bir öldürme girişimi olabilir. Çünkü Kaspar bağırdığından saldırgan paniğe kapılarak kaçtı. Kaspar çok seyrek yalnız bırakılırdı. Bu nedenle katil uygun zamanı bulabilmek için bayağı gayret etmiş olabilir. Buda saldırılar arasındaki uzun zaman aralığını açıklayabilir.

Eğer cinayetin nedeni Kaspar’ı susturmaksa Burgermeister Binder gibi Nurnberg’in ileri gelenlerinin Kaspar’ın ölümünden sonraki esrarlı ölümlerini de göz önünde bulundurmakta yarar vardı. Acaba Kaspar onlara ne söylemişti.

Başka bir gezegenden mi?

Kaspar Hauser in kısa yaşamındaki birçok bilinmeyen nokta ve halkın gözü önünde geçirdiği beş yıl araştırmacıları şaşırtmaya devam ediyor. Onun görünüşü yaşamı ve davranışları üzerinde kılı kırk yaran araştırmalar yapıldı. Ansbach lı işadamı Anselm von Feuerbash ‘ın yaptığı yorum bu olayın dünya dışı yaratıklarla alakası olduğunun bir kanıtı olarak ileri sürüldü. 

“Kaspar değişik kelime ve düşüncelere sahipti. Onda doğadaki sıradan olayların sadeliği ve görünüşü vardı. Uygar yaşamın geleneklerinden konforundan ve gerekliliklerinden müthiş şekilde nefret ederdi. Buna rağmen olağanüstü fiziksel zihni ve sosyal bir tabiatı vardı ki biri onun rahatlıkla başka bir gezegenden geldiğini düşünebilir.”

Yaşamı daha sonra roman hikâye ve filmlere konu oldu.



Yorumlar

Belgeseller

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamza baba’nın türbesi

Emir Sultan

İnanılmaz casus Eli Cohen